ΔΙΝΤΣΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ
περί
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
"Κύριε, τον νουν μου φώτισον, και την καρδίαν και τα χείλη μου άνοιξον, εις το υμνείν σε"
.jpg)
Βυζαντινοί ύμνοι της Θείας Λειτουργίας


Το βιβλίο- Η έκδοση
Δεν υπήρχε ποτέ η σκέψη για έκδοση βιβλίου.
Ήμουν της παλιάς σχολής που γέμιζε τον τόπο χειρόγραφα στα οποία μεταφέρονταν οι προσωπικές μουσικές συνθέσεις και μελοποιήσεις τις περισσότερες από τις οποίες χάριζα σε φίλους και μαθητές που διψούσαν για μάθηση. Αποτέλεσμα ήταν από την μια η συσσώρευση χειρογράφων και από την άλλη η ζήτηση αντιγράφων για κάτι που χάθηκε η καταστράφηκε. Η οικογένειά μου κυρίως με έπεισε για την συγκέντρωση των χειρογράφων σε βιβλίο. Μετά από αρκετά χρόνια κατάφερα να κάνω αυτοέκδοση βιβλίου λειτουργικών σε λίγα αντίτυπα κυρίως για φίλους και μαθητές.
(θα προσθέσω παρακάτω αυτούσιο τον πρόλογο από το βιβλίο):
«Με τη χάρη του Θεού αξιώθηκα να ολοκληρώσω και να σας παρουσιάσω το πόνημά μου με τίτλο «Βυζαντινοί Ύμνοι της Θείας Λειτουργίας». Στο έργο αυτό περιλαμβάνονται όλοι οι ύμνοι που ψάλλονται στη Θεία Λειτουργία και πρόκειται είτε για προσωπικές μου συνθέσεις, είτε για διασκευές μελών της παράδοσης. Θεώρησα επίσης απαραίτητο να συμπεριλάβω στον τόμο αυτό και ορισμένες συνθέσεις του αείμνηστου Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πρίγγου, αλλά και του δασκάλου μου Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Αθανασίου Καραμάνη ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στις μεγάλες αυτές ψαλτικές προσωπικότητες.
Σε όλα τα μέλη έχουν επισημανθεί ισοκρατήματα, ενδεικτικά σημεία αναπνοής και τα τρίσημα μέτρα. Προς διευκόλυνση όλων επίσης περιέλαβα στο τέλος και σε μορφή παραρτήματος Απολυτίκια Αναστάσιμα, Τριωδίου και Πεντηκοσταρίου καθώς και του Ενιαυτού. Κλείνοντας επικαλούμαι την ευμενή κρίση όλων των συναδέλφων μου, ευχόμενος το ταπεινό μου αυτό πόνημα να προσφέρει το ελάχιστο στο μεγάλο κεφάλαιο της Εκκλησιαστικής μας Μουσικής.».
Όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «ούκ εν το πολλώ το εύ», για τον λόγο αυτό προσπάθησα να βοηθήσω δίνοντας εύκολες εκτελέσεις μου χωρίς να υστερούν όμως σε ομορφιά και αξία. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω θεωρώ οτι το βιβλίο που εξέδωσα (μέσα από την πείρα μου ως ψάλτης αλλά και ως δάσκαλος) είναι ένα πολύ δυνατό βοήθημα για όποιον θέλει να ασχοληθεί και να αποδώσει με εύκολο τρόπο άρτιες εκτελέσεις των λειτουργικών ύμνων της βυζαντινής μουσικής.
Θα παραθέσω παρακάτω αποσπάσματα με κάποιες επισημάνσεις:



